Žičare

Ski centar Tornik

Letnji sadržaji

Panoramska vožnja žičarom

Prelepi proplanci zlatnog bora po kojem je ova planina dobila ime, Zlatibor mami uzdahe svakog turiste. Čudotvorna klima, mešanje planinskog i morskog vazduha, čini ovu planinu pravom vazdušnom banjom.

Planinski centar Tornik udaljen je od centra Zlatibora svega 7 kilometara i predstavlja mesto puno zabave i uživanja.

Na Torniku imate mogućnost da uživate u predivnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta. Panoramska vožnja šestosednom žičarom zaista čini da se Zlatibor vidi i doživi na drugačiji način.

Sa vrha Tornika se vidi Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor...

Planinski biciklizam (cross country)

Predviđene rute za cross country biciklizam:

  1. Ruta  Ribnica  -   polazi od vrha Tornika preko prevoja, šumskog i ribničkog puta, zatim ski puta pored Stankovog potoka (makadam, zemljani put) -  dužina rute je 3,5 km, a težina je 2/5
  2. Ruta Beli kamen  -   polazi od vrha Tornika preko prevoja, Đurovića groblja, Ribnica, zatim preko Belog kamena i Ječmišta  (asfaltni put) – dužina rute je 12 km, a težina 3/5    
  3. Ruta Previja -  polazi od vrha Tornika preko prevoja, Tokvića kose, naselja Ribnica i Ječmišta (zatravljeni put, makadam, asfaltni put, zemljani put) – dužina rute je 5,3 km, a težina je 3/5   
  4. Ruta Vidikovac  -  u pripremi – polaziće od vrha Tornika preko Vrščića, šumskim putem i ski putem pored Stankovog potoka (zemljani put, makadam)  -  težina rute je 3/5 

Pogledajte kako to izgleda na filmu ovde i ovde.

U centru Tornik moguće je rentirati bicikle, a prevoz do vrha Tornika omogućen je šestosednom žičarom na koju su postavljeni specijalni nosači za prevoz bicikala.

Pre korišćenja biciklističkih ruta, neophodno je da budete upućeni u pravila ponašanja prilikom planinskog biciklizma, kao i da potpišete izjavu o preuzimanju rizika. Pravila ponašanja Izjava o preuzimanju rizika Izjava o preuzimanju rizika roditeljska

Napomena: Skijališta Srbije zadržavaju pravo da iz bezbednosnih razloga, usled kiše ili veoma vlažnog terena, zatvore biciklističke staze. 

E.bike

Neverovatne planinarske staze i bogata biciklistička zona koja prolazi kroz šarenolike predele Tornika i Zlatibora više neće biti rezervisana samo za profesionalne bicikliste. Sa E.bike možete uživati u pravom prirodnom raju na nadmorsoj visini, koja je sada lako dostupna i obećava dobru zabavu, kako za decu, tako i za odrasle. Započnite novo poglavlje uživanja u prirodi. Bicikla na elektro pogon omogućava da uz minimalan naporm možete da savladate dugačke i strme planinske staze.

Vožnja skuterom i kartingom

Isprobajte vožnju skuterom i kartingom niz dečju stazu.

Staze za pešačenje

Zlatibor je zbog mešanja morskog i planiskog vazduha i velike koncentracije joda poznat kao vazdušna banja joda. Staze predviđene za pešačenje pružaju dvostruki užitak, i svež vazduh i upoznavanje sa prirodom.

Dečije igralište

Mesto gde počinju zabava i prijateljstva. Odlično opremljeno igralište u prirodi za vaše mališane.

Tjubing staza (letnje sankanje)

 

Priprema, pozor, sad i spust sa gumom niz tjubing! Sankajte se i leti.

Bob na šinama

Atrakcija na šinama u punom spustu. Zabavite se sa najmilijima i uživajte u dodatnoj dozi adrenalina.


Mini golf teren

Na trenutak zamislite da ste profesionalni golf igrač i prepustite se čarima ovog sporta. Organizute svoj mini turnir i učinite igru još zanimljivijom.

Multifunkcionalni teren

Povedite ekipu na nadmorsku visinu i odigrajte jedan basket ili mini fudbal, možda jedan tenis meč… što da ne? Na Torniku postoji teren vrhunskog kvaliteta za ove sportove. 

Avantura park

Ovaj park će se prostirati na na površini od oko 1000m2 i podeljen je u tri celine za različite grupe korisnika. Jedan deo parka sastoji se od minimum 16 prepreka, a za decu i odrasle planirani su sadržaji kao što su: gelenderi (zip line), viseći mostovi, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže od užadi, cik-cak mostovi, prečka-most, kretanje surf daskom ili sankama i sl. U okviru dela za najmlađe korisnike i početnike predviđeni su zanimljivi sadržaji na stubovima, sa opremom maksimalne bezbednosti. Kompozicija će biti atraktivnih boja i oblika sa mnoštvom zanimljivih detalja što bi igru učinilo interesantnom. Avatura park će imati i „agiliti poligon“, koji će sadržati oko 10 staza/prepreka na tlu. Prepreke su: mini drveni lavirint sa preprekama, mreže, penjalice, valjci/panjići, balans greda, zid za penjanje, viseći mostić  i sl. Ovaj adrenalinski sadržaj će biti gotov do početka letnje sezone koja se planira sredinom juna meseca.

Veštačka stena

Popnite se i osvojite vrh sveta! Penjanje na veštačkoj steni pruža neverovatnu zabavu.

Zip line

Zip lajn predstavlja pravi adrenalinski užitak. Preletite planinu na “sopstvenim” krilima i osetite čari prirode.