Zanimljiva matematika vezano za veštački sneg

16.06.2014.

Kako skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova ne bi zavisili od toga da li će biti prirodnog snega, Skijališta Srbije su opremila, sva tri svoja ski centra, sistemima za veštačko osnežavanje.

Tokom protekle sezone je, u ski centru Kopaonik, proizvedeno ukupno 500.000 m3 snega bez koga, u uslovima nedostatka prirodnih padavina, centar ne bi mogao da funkcioniše. Za proizvodnju ove količine snega utrošeno je ukupno 212.000 m3 vode iz vodoakumulacija u centru, budući da se od 1 m3 vode u proizvodnji dobije u proseku 2,3 m3 snega.

Sistem za veštačko osnežavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje veštačkog snega i sistem cevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i komprimovani vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju veštačkog snega – snežnih topova i lansera. Samo u ski centru Kopaonik ima 315 ovakvih uređaja, a cevovod koji ih snabdeva vodom iz tri vodoakumulacije je dug 35 km.

Da bi se sneg proizvodio, temperatura vazduha mora biti -3ºC temperature vlažnog termometra, ili niža. Temperatura vlažnog termometra je način merenja temperature vazduha koji uzima u obzir uticaj relativne vlage vazduha na temperaturu okolnog vazduha.

Sistemom za veštačko osnežavanje se simulira prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gde se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni sneg. Voda koja se crpi iz jezera, cevovodom se doprema do uređaja za proizvodnju veštačkog snega, iz kojih se pod visokim pritiskom raspršuje u vazduhu i na niskoj temperaturi se te sitne kapljice kristališu i formiraju snežnu pahulju. Za proizvodnju veštačkog snega koristi se isključivo sirova, neprerađena, obična voda bez hemijskih dodataka, kako se ne bi ugrozila prirodna sredina planine, kao i zdravlje korisnika.