U humanitarnoj ski trci “Budi heroj” prikupljeno 1.500.000 dinara

25.02.2023.

Javno preduzeće Skijališta Srbije i humanitarna organizacija NURDOR organizovali su humanitarnu ski trku na Kopaoniku i tom prilikom prikupljeno je 1.500.000 dinara. Na trci koja je održana na stazi Karaman greben učestvovalo je više od 70 takmičara.

U muškoj kategoriji najbolje vreme imao je Lazar Perišić, u ženskoj kategoriji prvu poziciju zauzela je Daša Dobrodolac, dok je u kategoriji najmlađih prvo mesto osvojio  Vasil Milenković. 

I ove godine je tradicionalna ski trka Skijališta Srbije imala humanitarni karakter pod sloganom "Budi heroj", a prikupljena sredstva namenjena su za adaptaciju nove Roditeljske kuće u Beogradu za smeštaj i brigu o deci oboleloj od raka iz cele Srbije. 

Nacionalno udurženje roditelja dece obolele od raka su 2003. godine osnovali roditelji lečene dece, lekari i psiholozi i prijatelji iz cele Srbije sa ciljem da emotivno, praktično i materijalno pomognu novim porodicama koje tek otpočinju dugu i neizvesnu borbu za izlečenje svojih mališana. Tokom osamnaest godina rada udruženje je pokrenulo brojne projekte, od kojih su mnogi po prvi put sprovođeni u Srbiji i koji su značajno doprineli poboljšanju kvaliteta uslova lečenja dečjeg kancera u našoj zemlji: osam rehabilitacionih kampova za izlečenu decu godišnje; pet Roditeljskih kuća u Beogradu, Novom Sadu i Nišu; izgradnja novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu; nedeljne radionice psiho-socijalne podrške za decu i roditelje; edukacija volontera, roditelja, medicinskog osoblja…

NURDOR 2019. godinu započinje velikim projektom sa ciljem izgradnje i opremanja nove Roditeljske kuće u Beogradu, a kojom će se omogućiti besplatan smeštaj i briga o deci i njhovim porodicama koje dolaze iz cele Srbije u glavni grad na lečenje. S obzirom da se često radi o materijalno ugroženim porodicama iz manjih sredina, od izuzetne je važnosti da im obezbedimo podršku. Da ni za jedno dete bolest ne predstavlja prekid detinjstva, a za roditelje oduzimanje dostojanstva.

Skijališta Srbije i Nurdor se zahaljuju svima koji su učestvovali i podržali ovu akciju.