Trkači i biciklisti i ovog leta na Kopaoniku!

19. 7. 2022.

Најпосећенији викенд летње сезоне на Копаонику, по свему судећи, поново ће бити викенд од 29. до 31. јула, јер је већ сада преко 450 учесника из читаве земље потврдило свој долазак на манифестације “Три стране Копаоника” и “Тrail race Копаоник”.

У питању су добро познате спортске менифестације, са дугом традицијом, које окупљају љубитеље бициклизма и трчања у природи, а које ће се ове године одржати по девети пут на теренима Националног парка Копаоник.

Традиционално спортски викенд отвориће трка “Траил раце Копаоник”, која ће се одржати у суботу 30. јула са почетком у 11 часова. Учесници могу да изаберу између стаза различитих дужина, те је за оне који би по први пут да се опробају у трчању у природи организатор припремио стазу дугу 7 км на којој учесници неће морати да савладају велику висинску разлику, док је за нешто спремније учеснике и оне који су жељни авантуре доступна стаза дуга 15км, са нешто већом висинском разликом.

Стазе пролазе кроз неке од најлепших предела Националног парка и сви љубитељи трчања имаће прилику да се упознају са пределима Црвених бара, Гобеље и Меких преседла. Ове године, као и претходне, на стазама ће се наћи и велики број нордијски ходача који су свој долазак потврдили преко матичних клубова.

Одмах након завршетка главног догађаја, биће организована ревијална трка за најмлађе под називом “Траил раце Кидс” која ће окупити малишане старости од 2 до 12 година и пружити им уживање у трчању по меканој травнатој подлози.

Други дан овог спортског викенда, недеља 31. јул, посвећен је бициклистима јер се по девети пут, одржава најмасовнији бициклистички маратон у нашој земљи под називом “Три стране Копаоника”.

Пред учеснима су стазе “Бели меда”, “Јела” и “Панчић” те ће сваки учесник имати прилику да према својој мери изабере дужину али и тежину стазе коју жели да савлада.

За рекреативце и учеснике којима би ово можда била прва оваква манифестација ту је стаза “Бели меда” дужине 20км, која неће бити ни технички превише захтевна за апослутне почетнике. Напреднији учесници могу да изаберу између стазе “Јела” у дужини од 33,5км, или стазе “Панчић” у дужини од 50км, која обилази све три стране Копаоника.

Важно је споменути да ово није само спортски викенд јер се у истом периоду одржава и дугогодишња манифестација “Дани боровнице” у организацији Општине Рашка те је обезбеђен и богат културно-уметнички програм за све посетиоце током викенда. Биће организовано такмичење у брању боровница, али дегустација различитих производа од боровнице 

Своје учешће на тркама већ су потврдили бројни врхунски спортисти и освајачи медаља на прошлогодишњим издањима ове, али и других сличних манифестација у нашој земљи, тако да нас очекује један изузетно занимљив и динамичан викенд.

“Три стране Копаоника” и “Траил раце Копаоник” организује спортско удружење “На све стране” из Београда у сарадњи са ТО Општине Рашка, ЈП Скијалишта Србије и Националним парком Копаоник.