Technoalpin - Lider u proizvodnji sistema za veštačko osnežavanje u poseti Torniku

20. 2. 2020.

Direktor Javnog preduzeća Skijališta Srbije Dejan Ćika i vlasnik i direktor najpoznatije svetske kompanije za proizvodnju sistema za veštačko odnežavanje Erik Gumerer obišli su ski centar Tornik i novoizgrađeni sistem za veštački sneg na novoj stazi.

Grumerer je izjavio da su srpska skijališta više nego konkurentna evropskim i da su veoma dobro razivijena i da kao takva, mogu da posluže kao primer drugim skijalištima u regionu. „Niko nije ni zamišljao da će srpski ski centri da dosegnu taj nivo, kao što je na primer Kopaonik, gde je investirano na pravi način. Ovaj ski centar može da se meri sa ostalim skijalištima u centralnoj Evropi“, naglasio je vlasnik kompanije Technoalpin.

Govoreći o klimatskim promenama, Erik Gumerer rekao je da su skijališta svuda u svetu osetila primenu vremenskih prilika. „Postoje mesta gde su temperature visoke, gde nema snega i gde su male šanse za snežne padavine. Zato smo razvili nove metode, imamo mašine koje prave sneg, što je bilo krajnje rešenje pogodno za oblasti u nižim predelima sa manje snega“, objasnio je on.

Direktor Skijališta Srbije Dejan Ćika rekao je da ni jedan savremeni ski centar u današnje vreme ne može da radi bez sistema za veštačko osnežavanje i da je to priroritetna inevsticija za održanje zimskih sportova. „Ova godina je najbolji primer, jer prirodnog snega gotovo da nije bilo, a naši ski centri rade bez problema, upravo zahvaljujući veštačkom snegu“, istako je Ćika.

U periodu kada skijališta u regionu imaju ozbiljnih problema i rade na minimumu, Kopaonik, Stara planina i Tornik rade punim kapacitetom i u svakom momentu na stazama ima 30 centimetara utabanog snega.

„Ski centar Tornik od ove sezone ima novu plavu stazu, dužine od oko 3 kilometara, koja je kompletno pokrivena sistemom za veštačko osnežavanje. Ova investicija je pun pogodak, jer je rasteretila gužve na skijalištu i skijaši su dobili pravu stazu za uživanje“, rekao je direktor Skijališta Srbije.