Staze se „peglaju“ noću – radno veče na tabačima

25. 02. 2013.

Kada se zatvori skijalište, tabačima radno vreme tek počinje. Tokom cele noći pripremaju staze kako bi skijaše ujutru dočekale savršeno „ispeglane“ staze.

Godinama unazad, skijaši hvale pripremljenost staza, a za to su svakako zaslužni vozači tabača koji svaku noć provode uređujući ih. Iako izgleda jednstavno, ovaj posao zahteva veliko iskustvo, a pored znanja neophodno je da su ispunjeni i drugi uslovi kako bi sve teklo po planu.

Da bi tabač mogao da počne sa tabanjem staza, neophodno je da na njoj ima minimum 30 centimetara snega. Vreme za koje tabači mogu da urede celo skijalište zavise i od vremenskih uslova. Najbolji uslov je da temperatura vazduha bude u što većem minusu, a od padavina zavisi koliko će tabača izaći na stazu. Kada su idealni uslovi i svih osam tabača izađe na stazu, potrebno je 6 sati da se utaba celo skijalište.

Vozači kažu da nije lako, ali da se trude da staze izgledaju perfektno. „Krećemo se jedan za drugim, kako bi završili celu stazu, sklopili tragove i kako se ne bi vraćali na istu. Tako smanjujemo broj okretanja i možemo da prelazimo sa staze na stazu“, ističe vozač tabača.

Dežurni redar prikuplja informacije sa skijališta i u dogovoru sa njim, kreće se u obradu skijališta. Tabači polaze od centra skijališta i uređuju staze ka periferiji. Ukoliko nema dovoljno snega, veštački sneg se nabacuje na mestima gde je to neophodno, što je praksa uglavnom na crnim stazama.

Tabači koji se koriste u ski centru Kopaonik su mašine najsavremenije generacije. Osam tabača marke Pisten Bully pripremaju staze ovog skijališta od kojih je četiti tabača PB 600, dva PB 200 i PB 280, jedan mali tabač i novina od ove sezone, tabač sa vitlom.

Nabavkom tabača sa vitlom, značajno je olakšano tabanje crnih staza, jer se zahvaljujući sajli spuštaju niz najstrmije staze.