Žičare

Ski centar Brezovica

O centru

Ski centar Brezovica poznati turistički centar na severozapadnoj strani planine Šare (opština Štrpce) jedinstven je sportsko rekreativni kompleks na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara. Udaljen je oko 60 km od Prištine i isto toliko od aerodroma u Skoplju, od Soluna 303, od Sofije (preko Niša) oko 355 km a od Beograda 400 km. Svojom izrazito alpskom prirodom i visokoplaniskim ambijentom neposredna okolina Brezovice podseca na najpoznatije evropske turisticke centre.

Stoletne šume, raskošne livade i beskrajni pašnjaci prepuni su planinskim cvecem, lekovitim biljem, retkim vrstama divljači. U najvišim delovima vlada prava alpska klima, tako da se sneg zadržava i do 280 dana. Nije redak slučaj da se u toku jednog te istog dana mogu doživeti sva četiri godišnja doba, te se i tokom jula i avgusta najviši delovi Šare zaodenu snežnim prekrivačem. Povoljni klimatski uslovi predstavljaju idealnu sredinu za zimski, sportski i rekreativni turizam, tako da posetilaca ima tokom cele godine.

Leti se turisti na Brezovici prepuštaju bliskom dodiru sa prirodom kroz organizovana pešacenja, rekreaciju, izlete, lov i ribolov i obilasku brojnih kulturno - istorijskih spomenika ove oblasti. 

Skijalište

Ski centar je opremljen sa 5 ski-liftova, 5 žičara i 3 mašine za tabanje snega i pripremu staza. Instalirani kapacitet žičara I ski-liftova je prevoz 10.000 skijaša na sat I tokom 90-tih godina korišćen je sa 80% instaliranog kapaciteta. Površina uređenog skijališta iznosi 230 ha, sa mogućnošću lakog instaliranja veštačkog osnežavanja ski-staza. Najduža staza je 3500 metara. Kapacitet skijališta je 10 hiljada skijaša na sat.

Ski staze imaju FIS sertifikate što ih čini pogodnim za organizaciju međunarodnih takmičenja i to u disciplinama slalom, veleslalom, sust  i super G.

Ski centar Brezovica je do sada organizovao  2 evropska prvenstva u alpskom skijanju, 9 državnih prvenstva, svake godine (do 1999) u kalendaru FIS-a predviđena je bila trka u spustu I veleslalomu za muškarce pod nazivom “Inex - ski kup” a godišnje se u proseku ostvarivalo preko 103.000 noćenja u svim objektima Ski centra Brezovica I u proseku 13.000 noćenja u drugim iznajmljenim objektima a pre svega u “Domu penzionera“ – sada hotelu „Junior“ na Brezovici.

Kategorija staza

  • 1 crna staza,
  • 4 crvene
  • 4 plave staze

Crna staza je najduža staza u sistemu skijališta, čak 3500m.

Smeštaj

  • Hotel „Narcis“ nalazi se na 900 metara nadmorske visine. Kapacitet ovog hotela je 247 ležajeva.
  • Kapacitet hotela  "Breza" je  100 ležaja
  • Hotel „Molika“ se nalazi nadomak ski staza, na nadmorskoj visini od 1.740 metara. Kapacitet ovog hotela je do 300 ležajeva