Nebeski trkači iz dvadeset i pet zemalja na Staroj planini ovog vikenda

10.6. 2022.

Najveća skajraning i trejl trka u Srbiji održava se po deveti put na Staroj Planini od 10. do 12. juna, a učestvovaće 250 trkača iz čak 25 zemalja.

Uzbudljive staze, najduži planinski venac Srbije i kontakt sa netaknutom prirodom samo su neki od razloga zbog kojih svake godine sve više trkača iz inostranstva dolazi na Staru planinu kako bi učestvovali na najvećoj međunarodnoj planinskoj trci u Srbiji - Ultra trail Stara planina. Ultra Kleka, kako su takmičari nazvali ovu trku, održava se po deveti put od 10. do 12. juna na ovoj veličanstvenoj planini koja svake godine svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima osvaja takmičare iz celog sveta.

Trka će se uporedo odvijati na tri staze, a svaki takmičar odabrao je da li će trčati 34 km, 64 km ili 100 km do cilja. Staze se razlikuju po težini terena, dužini uspona i vremenskim ograničenjima, ali svaka od njih otkriće najlepše vrhove i predele ove planine. "SkyRace Dupljak" je tehnički najteža trka (34km, 2.300D+) koju odlikuje ozbiljan teren, strme deonice i dugi usponi, a takmičari imaju samo 8 sati vremena da stignu do cilja. "Ultra Trail Midžor" (64km, 2.650 D+) je omiljena staza nebeskih trkača, baš zato što je „trčljiva“. Važi za tehnički duplo lakšu od skajrejsa, ali svakako nije za potcenjivanje - vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi 15 sati. Ozbiljan izazov i predivni predeli čekaju i takmičare koji se prijave na "Ultra Trail Kopren" (100km, 4.900D+), trku koja će trajati 23 sata i koja predstavlja svojevrstan poduhvat za ljubitelje ovog sporta.