На Копаонику одржана вежба хеликоптерске евакуације са гондоле

5.3.2022.

Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, Gorske službe spasavanja i zaposleni u Javnom preduzeću "Skijališta Srbije", izveli su danas po prvi put na Kopaoniku zajedničku vežbu u kojoj su prikazali spremnost, sposobnost i znanja za reagovanje u situacijama kada je neophodno zajedničko delovanje u cilju spasavanja ljudi. "Briga i pomoć sugrađanima koji se nađu u nevolji obaveza je i dužnost svih nas. U situacijama kada je čoveku pomoć preko potrebna, zajedničko, uvežbano delovanje Helikopterske jedinice, Gorske službe spasavanja i Skijališta Srbije uz podršku medicinskih timova od neprocenjive je važnosti, jer od brzine i efikasnosti njihovog reagovanja zavise ljudski životi", istakao je ministar policije Aleksandar Vulin po završetku vežbe.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić je zemlja koja napreduje, razvija svoje potencijale, ulaže u bezbednost i brine o svim svojim građanima, ali i stranim turistima koji posećuju naše planine i skijališta.

"Od ove zimske sezone, po prvi put na Kopaoniku, kao i u svim ostalim svetskim ski-centrima, na osnovu sporazuma koji je potpisan između Ministarstva unutrašnjih poslova, Gorske službe spasavanja i Skijališta Srbije, povređeni skijaši se pravovremeno i brzo, zajedničkim delovanjem ove tri službe, prevoze do zdravstvene ustanove gde im se odmah pruža adekvatna pomoć i nega", kazao je ministar policije Aleksandar Vulin. Ministar policije Aleksandar Vulin je naglasio koliko je svako opremanje i ulaganje u policiju značajno i dodao da su pripadnici Helikopterske jedinice spremni i obučeni da izvrše svaki zadatak koji država postavi pred njih, ali i da pomognu građanima u nevolji.

Ministar policije je istakao da je ulaganje u ljude i kadar od presudne važnosti, ali i ulaganje u savremenu opremu i dodao da će do kraja godine Helikopterska jedinica biti bogatija za još tri nove super pume koje je država obezbedila zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici. "Pozivam sve mladiće i devojke, koji žele da postanu deo našeg letačkog tima, da se prijave na konkurs koji smo raspisali. Da se odškoluju na Vojnoj akademiji, postanu piloti Ministarstva unutrašnjih poslova i ponosno čuvaju i štite naše nebo", poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je prikazanu vežbu ocenio vrlo dobrom.

Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, Gorske službe spasavanja i zaposleni u Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“, prikazali su zajednički rad i uvežbanost u spasavanju povređenog skijaša, kao i evakuaciji građana iz kabine gondole upotrebom najsavremenije opreme.