Ljevnaić za “Mrežu”: Ostvareni rezultati su jedino merilo rada

04. 09. 2013.

Javno preduzeće Skijališta Srbije osnovano je 2006.godine i prvi zadatak bio je spas od propasti zimskih centara u Srbiji, a zatim dalji razvoj planinskog turizma, kazao je za emisiju “Mreža” (RTS2) vršilac dužnosti generalnog direktora ovog preduzeća Dejan Ljevnaić.

“Od kako država preko Skijališta Srbije upravlja ski centrima na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini, tamo su postavljene nove žičare, uveden sistem veštačkog osneživanja, a planina je uključena i u letnju turističku ponudu uvođenjem planinskog biciklizma, bobu na šinama ili spuštanjem niz sajlu.Rezultati moraju da budu jedino merilo, a Skijališta Srbije bi ove godine prvi put trebalo da posluju pozitivno”, istakao je Ljevnaić.

Govoreći o ulaganju u ski centre, direktor Skijališta Srbije postavio je pitanje šta bi se desilo da država nije investirala u turizam. “Pa desilo bi se da bi turizam kao grana privrede nestao sa naših planina, da hoteli koji gore već postoje, koji su izgrađeni, ne bi radili, skijaši bi išli verovatno otišli u inostranstvo, ljudi bi ostali bez posla, a opštine bez prihoda”, naglasio je Ljevnaić.

Na pitanje o poslovanju javnog preduzeća, Dejan Ljevnaić istakao je da Skijališta Srbije funkcioniše isključivo na osnovu ostvarenih rezultata i da je to jedino merilo rada, a da su očekivanja menadžmenta da preduzeće u ovoj godini posluje pozitivno.

U Srbiji skijalištima upravlja država, dok je u drugim zemjama Evrope drugačiji slučaj. Primer radi, austrijskim skijalištima, osim države, urpavljaju i lokalne samouprave, hotelijeri, ugostitelji i drugi koji imaju interes u tome. Kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća u Srbiji, direktor Skijališta Srbije kaže da je to dobar mehanizam. “Država je ta koja treba da opredeli šta i u kom smeru želi i treba da ide”, istakao je on.

Za Skijališta Srbije kažu da po partijskoj raspodeli pripadaju URS-u, ali kako kaže v. d. direktora ovog javnog preduzeća, Dejan Ljevnaić, to se u radu ovog uspešnog preduzeća ne oseća, niti se ko upliće u poslovanje.

“Na predlog URS-a, ili na predlog gospodina Dinkića, sam došao na funkciju ovde i nisam član URS-a. Skijališta su pravi primer da direktori ne moraju da budu članovi ni jedne stranke. Nikada se nisam bavio politikom, niti sam bio član stranke, niti čak simpatizer”, naglasio je Ljevnaić..

Direktor Skijališta Srbije osvrnuo se i na prošlu izbornu kampanju i jednog od obećanja, departizacije javnih preduzeća. “Ne bavim se ni departizacijom ni politizacijom. Profesionalno obavljam svoju funkciju, a rezultati mog rada to pokazuju”, rekao je Dejan Ljevanić.