Kamp za tinejdžere lečene od raka

21. 3. 2014.

Na Kopaoniku je u toku drugi zimski kamp za tinejdžere lečene od malignih bolesti. Sedmodnevni boravak u našem najvećem skijalškom centru, osamnaestoro mladih uzrasta od 11 do 19 godina omogućilo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka uz pomoć organizacije "Prijatelji u nevolji".Koliko je godina prošlo od terapije i lečenja petnaestogodišnjem Nikoli Stojanoviću iz Kladova više nije važno. Da bi sačuvao život lekari su mu odstranili ruku. On to ne smatra hendikepom, a dokaz je i to što je bez problema naučio da skija.

"Bio sam prošle godine na kampu u Ivanjici. Takođe divno iskustvo i drugovi. Oni su mi pomogli da proskijam. Moram da ih pohvalim", kaže Nikola Stojanović iz Kladova

"Ta socijalizacija je jako bitna i tamo na odeljenjima i ovde se eto mi zezamo, podržavamo se, kada padnemo jedan drugog podižemo", kaže Pavel Murtin iz okoline Novog Sada.

Aleksa Janković iz Niša je drugu godinu na kampu, ali prvi put skija.

"Eto prošle godine nisam imao dozvolu, mogućnosti i sposobnosti da skijam, ali eto ove godine sam stao na skije i super je, baš se zabavljam", kaže Aleksa.

Kamp ima za cilj da mlade rekovalescente osnaži fizički i psihički, kao i da im olakša resocijalizaciju i povratak uobičajenom životu.

"Lečenje raka kod dece traje dugo od šest meseci do dve godine i naravno tada su izopšteni iz društva i naravno vezani za roditelje. Neko od njih se prvi put sada odvojio od roditelja. To je i za roditelje i njih rano iskustvo", kaže Ljubiša Stanić iz NURDOR-a.

Osim škole skijanja za tinejdžere su organizovane kreativne, edukativne i psihološke radionice.

"Pričamo o komunikaciji. Juče smo baš pričali o našem lečenju i kako smo se tada osećali. To na zimovanju sada deluje daleko", kaže Emilija Đokić iz Niša.

Vukašin Čobeljić, psiholog Dečije klinike u Tiršovoj kaže da od njih dobijaju informacije da su se oni promenili, da je njih period lečenja promenio, ali u pozitivnom smislu.

"Da se oni sada osećaju zrelijim, odlučnijim i hrabrijim. Oni se podsete strahova, briga kada su se lečili, ali u radionicama na jedan drugačiji način. Prosto kao situaciju koja je prevaziđena", dodaje Čobeljić.

Uz dva psihologa u timu koji radi sa mladima su, volonteri sa dugogodišnjim iskustvom, a instruktori skijanja su roditelji dece izlečene od raka. Polaznici zimskog kampa zdravlja su tinejdžeri lečeni na svim klinikama u Srbiji.

Skijališta Srbije su, kao i do sada, izašla u susret organizatorima kampa i omogućila deci besplatno skijanje na Kopaoniku.

Izvor: www.rts.rs