Joш једно успешно лето на српским планинама - интензивне припреме за зимску сезону

11. 10. 2021.

Летња сезона у планинским центрима Торник, Копаоник и Стара планина је званично завршена. Од средине јуна до краја октобра, тачније 109 дана на Копаонику и 96 дана на Торнику, туристи су имали прилике да уживају у богатој понуди Скијалишта Србије. На Старој планини је током летње сезоне за туристе радила гондола за панорамску вожњу.

Веома добра посећеност резултирала је и одличним пословним резултатима, које Скијалишта Србије постижу из године у годину. Предузеће је за девет месеци 2021. године остварило 516 мил. динара нето добити што је повећање од 15% у односу на претходну 2020. годину и 49% у односу на план. Добар пословни резултат постигнут је првенствено повећањем пословних прихода за 12% у односу на исти период претходне сезоне. Највеће повећање се односи на продају ски карата и то за 11% у односу на претходну годину.

Богата понуда довела је до великог броја туриста. Поред добро познатих садржаја као сто су Авантура парк, боб на шинама, зип лајн, бициклистичке стазе, руте за електричне бицикле, моунтаин карт, посетиоци Копаоника су имали прилике да испробају и нови садржај. Овог лета гондола Брзеће-Мали Караман је радила за панорамску вожњу, поред ње је радила и жичара Караман гребен. На овај начин, повезано је туристичко место Брзеће са центром Копаоника, па су посетиоци могли да уживају у чарима планине и финим пешачким турама између ове две инсталације.

Током лета, организоване су бројне трке којима се афирмисао планински бициклизам од којих неке, попут Три стране Копаоника и Међународне трке у планинском бициклизму, имају вишегодишњу традицију. Скијалишта Србије су овог лета организовала трке 3С, које су већ уобичејна понуда забаве у нашим центрима у којима је учествовао велики број такмичара.

Након летње сезоне, интензивирају се припреме за почетак зимске сезоне која се очекује почетком децембра. Пре тога, Скијалишта Србије припремају сада већ традиционалну претпродају ски карата путем web shop-a, где ће заинтересовани моћи да купе карте са попустом од 15%, а након тога и сајамска онлине продаја са попустом од 10%.

Од новина ове сезоне скијаше на Копаонику очекује проширење система за вештачко оснежавање на локацији Бела река 1- Бела река 2 - Леденице, у дужини од 5км. Предвиђена је и веза за наставак система ка будућој вези Бела река 3. Поред тога, за зимску сезону завршавају се пратећи објекти на излазној станици гондоле Брзеће-Мали Караман, а у питању су ресторан и објакат за смештај пратећих садржаја скијалишта. Такође, за ову сезону биће готов и хелиодром.

Бројне активности очекују Скијалишта Србије у наредном периоду, а један од најважнијих је организација Самита планинских центара југоисточне Европе - Моресце на ком ће присуствовати најзначајнији субјекти из области планинског туризма. Затим следе ски опенинг и традиционално обележавање почетка сезоне у сва три ски центра, Европа куп као најбитнији међународни скијашки догађај, хуманитарне ски трке, обележавање Међународног Дана снега, као и многе друге активности.