Intervju direktora Skijališta Srbije Dejana Ljevnaića za portal Infokop.net

8. 1. 2014.

Nastavljajući dobru trogodišnju praksu i ove godine čitaoci internet portala infoKOP imaju priliku da pročitaju intervju sa generalnim direktorom JP "Skijališta Srbije" Dejanom Ljevnaićem. Intervju sa ovog portal prenosimo u celosti.

U razgovoru sa nama Ljevnaić je istakao da je glavni prioritet Skijališta Srbije kvalitet staza, bezbednost instalacija i skijaša, osluškivanje potreba korisnika skijališta i unapređenje skijanja kao sporta uopšte. Kao i prošlih sezona Ljevnaić je apelovao na internet portal infoKOP ali i na sve posetioce da se aktivno uključe u unapređenje skijališta Kopaonik svojim konstruktivnim predlozima.

Pre samog intervjua uredništvo internet portala infoKOP želi da se zahvali Skijalištima i Dejanu Ljevaniću u svoje i u ime posetilaca portala zbog osluškivanja potreba skijaša koji su ujedno i posetioci ovog portala.

Da podsetimo na inicijativu infoKOP sajta postavljen je alat za podešavanje ski opreme na polaznim stanicama žičara, bežični internet u Dolini Sportova, uklonjene su stare i očekuje se postavljanje novih info tabli, usvojena je i inicijativa da se umesto Malog karamana gradi novi šestosed na Gvozdcu, a razmatra se i inicijativa da se proseku nove staze koje su predviđene master planom, a za koje nije potrebna izgradnja novih instalacija. Takođe Skijališta Srbije, iako to nije u njihovoj nadležnosti, podržavaju ideju da se uvede skijaška autobuska linija Vikend naselje - Srebrnac.

1. Koje su novine u ski centru Kopaonik za sezonu 2013/2014.?

Ove godine nismo imali većih investicija u skijašku infrastrukturu. S obzirom da je urađen rebalans budžeta i državni troškovi svedeni na minimum, neke planirane investicije su samo odložene. Šestosedi na lokacijama Krčmar i Gvozdac kreću u realizaciju u maju 2014. godine. Što se tiče novina, od letos Kopaonik je bogatiji za nove zimsko-letnje adrenalinske sadržaje. Bob na šinama, zip lajn i tjubing rade i tokom zime i zaista je veliko interesovanje. Ovim sadržajima obogatili smo turističku ponudu Kopaonika, tako da će planina živeti tokom cele godine.

Zahvaljujući dobrim investicijama i odličnoj organizaciji, trenutno smo jedini centar u regionu koji radi. Sistemi za veštačko osnežavanje su definitivno najisplativija investicija, jer je upravo zbog ovih sistema skijaška sezona na Kopaniku počela 27. novembra, najranije od kada Skijališta Srbije postoje. Sve više domaćih i stranih turista dolazi u ovaj ski centar, što govori da su prepoznali kvalitet, a tome ide u prilog i 30 posto veći promet Skijališta Srbije u odnosu na isti period prethodne sezone.


2. Šta JP “Skijališta Srbije” rade na popularizaciji ski sporta u Srbiji?

Skijališta Srbije aktivno rade na afirmaciji skijanja i zimskih sportova u Srbiji. Sve veći broj mališana se odlučuje da se profesionalno bavi ovim sportom i u tome uvek nalaze podršku Skijališta. Upravo zbog toga smo pružili priliku školarcima, osnovcima i srednjoškolcima, iz lokalnih samouprava na kojima se ski centri nalaze, da skijaju i voze bord besplatno i da tako osete čari ovog sporta i planine. Za svu ostalu decu, cena dečijeg sezonskog ski pasa je za 30 posto jeftinija u odnosu na prethodne sezone.

Profesionalnim sportistima, koji ostvaruju rezultate i predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu u svetu, dajemo bezrezervnu podršku. Tako je ozvaničena saradnja sa našom najboljom skijašicom, osvajačem zlatne medalje na Univerzijadi, Nevenom Ignjatović. Nevena je promoter srpskih ski centara, a Skijališta Srbije su joj pružila neophodnu podršku za njene pripreme.

Nije Nevena jedini sportista kojoj su vrata srpskih ski centara širom otvorena. Podršku Skijališta Srbije dobile su i borderke Senka Bajić i Jelena Ignjatov, koje imaju izvanredne rezultate i čije je sportsko umeće nadaleko poznato. Podršku ima i reprezentativac u bordu, Filip Filipović.

Nastavljamo sa radom i ciljem da Srbija postane skijaška nacija, da naši takmičari osvoje zavidne rezultate u svetu. Ova godina je olimpijska godina i našim zimskim sportistima želimo da se ponosni na svoje rezultate i svoju zemlju, popnu na postolje.

3. Šta su po Vama gorući problemi Kopaonika za čije rešavanje treba da se uključi opština odnosno država?

Problem preprodavaca ski karata koji se godinama ne rešavaju je nedopustiv za jedan skijaški centar sa reputacijom najboljeg u regionu. To je problem na koji, čini mi se, svi ostaju slepi, a čini mnogo problema. Osim toga što ugrožava državnu kasu i budžet Srbije, ugrožava prava vlasnika ski karte i naružava sliku planine. Drugi gorući problemi su komunalne službe, pa parkinzi i lopatari, za koje je, na sreću, nađeno rešenje.

4. Koji su razlozi uklanjanja objekata i klizališta u Dolini sportova?

Skijališta Srbije su samoinicijativno uklonila objekte u Dolini sportova kako bi dali primer i ostalim privrednim i turističkim subjektima na planini. Iako su objekti bili u postupku legalizacije, uklonili smo objekte samo da bi se i ostali ugledali i sledili dobar primer. Veliki je problem nelegalne gradnje na Kopoaniku i tome mora da se stane na put.

5. Da li je u planu privatizacija JP “Skijališta Srbije?

Nemamo takve informacije.

6. Kakav je dugoročni plan širenja ski centra Kopaonik?

U planu je izgradnja dve nove šestosedne žičare i izgradnja novih staza. Još je rano da se priča o dugoročnim planovima, s obzirom na situaciju u zemlji. Skijališta Srbije ima ambiciozne planove, ali će to sve zavisti od novčanih sredstava i prioriteta državnih ulaganja.

7. Sredinom jula 2013. godine prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan je kupio hotel Jugobanku. Takođe najavljeno je ulaganje i Novaka Đokovića u Kopaonik. Po Vašim saznanjima da li je fokus turizma ovih investitora na letnju ili zimsku sezonu?

To su prve privatne investicije u srpski planinski turizam. Dakle, prvi put da neki investitor direktno ulaže, a da nije Republika Srbija. Svaki investitor u Srbiji je više nego dobrodošao. Savko ulaganje znači pokretanje privrede, otvaranje novih radnih mesta…a sama najava da ovakva dva velika svetska imena ulažu upravo na Kopaoniku znači dosta.  To je samo početak daljeg investiranja u ovu planinu.

8. Poznato je da je tehnički nemoguće istovremeno veštačko osnežavanje celog skijališta i da se etapno osnežava deo po deo skijališta. Kojim redosledom se veštaki osnežavaju staze odnosno puštaju u funkciju? 

Staze se osnežavaju i puštaju po prioritetu. Kada se osneže najfrekfentnije staze u Dolini sportova, nastavlja se sa daljom pripremom i puštanjem u rad ostatka skijališta.

9. Sa kolikim vodenim akumulacijama raspolaže ski centar Kopaonik, da li su one trenutno dovoljne i da li je planu izgradnja novih i, ako jeste, gde? Da li Kopaonik u sezonama sa malim snežnim padavinama uopšte ima dovoljno vodenih tokova za pokrivanje celog skijališta veštačkim osnežavanjem?

Ski centar ima tri vodoakumulacije: Mali Karaman, Krčmar i Crvene bare, ukupnog kapaciteta 30.000 kubninh metara. Preko 350 uređaja za proizvodnju veštačkog snega (fiksni i mobilni topovi i lanseri) pokrivaju skjalište. To je dovoljno da se pokriju staze, ali treba napomenuti da se vodni kapaciteti maksimalno racionalno koriste, jer su sve tri akumulacije međusobno povezane i voda se, u slučaju potrebe, prepumpava iz jedne u drugu. Proširenjem i izgradnjom novih staza, širiće se i veštački sneg, kao i potrebe za novim vodoakumulacijama.

10. Da li mislite da sa novim žičarama instaliranim proteklih godina trenutne staze mogu da podnesu povećan protok skijaša. Da li se planira fizičko proširenje staza i za koje delove staza mislite da su "uska grla" po vama?

Zamenom instalacija rasterećen je protok skijaša na žičarama. Više nema čekanja na prevoz do vrha staze, što nas izdvaja od brojnih ski centara u okruženjenu. Do sada smo imali oboren rekord po broju skijaša u jednom danu na stazama, oko 7 hiljada i u nekim delovima ski centra se osetio povećan broj. Ono što je izdvojeno kao “usko grlo” je svakako spoj crne i crvene Duboke i za to se rešenje pronalazi. Prema Master planu postoji mogućnost proširenja, ali i produženja staza i nadamo se da ćemo i to uspeti da u narednim godinama ostvarimo.

11. InfoKOP sajt je pokenuo inicijativu za za prosecanje 12 novih ski staza po postojećem master planu, ukupne dužime 8 km, koje ne zahtevaju pravljenje novih instalacija (6b, 6c, 7b, 7c, 19g, 19c, 20c, 21b, 21c, 21d, 21e, 21f). Za prosecanje svih navedenih staza potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, kao i Šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase. Da li JP “Skijališta Srbije” podržavaju ovu inicijativu?

Skijališta Srbije podržavaju ovu inicijativu i smatramo da se takva mogućnost svakako treba iskoristiti, s obzirom da je proširenje staza neophodno. Nadamo se da će u budućnosti biti prostora za ovakvo investiranje.

12. Obećane investicije za ovu ski sezonu šestosedi sa haubama na Krčmaru i Gvozdcu su otkazane. Da li su ugovori sa dobavljačima i izvođačima raskinuti ili se samo odlaže gradnja za sledeću ski sezonu?

Izgradnja ovih žičara kreće u maju 2014. godine.

13. Obzirom da je stara žičara Krčmar već uklonjena da li se planira uređnje vezne staze Suvo rudište – Krčmar kako bi se i ove sezone skijalo na jednoj od najlepših kopaoničkih staza Krčmar?

Vezni put je uređen i skijaši će nesmetano moći da koriste jednu od omiljenijih staza Krčmar i ove sezone.

14. Dugi niz godina govori se i o širenju ski centra Kopaonik na “kosovsku” stranu planine. Obzirom na sve bolju političku situaciju da li se u perspektivi razmišlja i u tom pravcu?

Za sada nema takvih planova.

15. Tokom sezone 2012/2013. potpisan je memorandum o izgradnji gondole iz Brzeća, veštačkog osnežavanja i prosecanja novih staza na ovom delu skijališta između Vlade Srbije i Leitner-a po principu privatno-javnog partnerstva. Definisani rok za izgradnju je sezona 2014/2015. Da li će se ovaj rok ispoštovati?

Preduslov za početak realizacije ovog projekta je izrada planske dokumentacije, odnosno izmena prostornog plana područija posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik, kao i uvrštavanje planiranih investicija u taj plan. Potrebno je i da regulativa koja uređuje zaštitu prirode i njene režime omogući realizaciju novih investicija. Skijališta Srbije su se aktivno uključila u aktuelne izmene zakona kako bismo stvorili preduslove za realizaciju planiranih projekata. Činimo sve da se očekivani rokovi ne probiju, ali nismo jedini subjekt koji utiče na brzinu realizacije.

16. Master planom ski centra Kopaonik predviđena je gradnja žičare Marine vode čiji bi početak bio u Crvenim barama, a staza bi prelazila preko magistralnog puta. U planu su ili pasarela ili kompletno izmeštanje magistralnog puta zimi u Crvene bare. Obzirom na prolongiranje rokova izgradnje da li je u planu izgradnja barem pasarelena Jarmu preko magistralnog puta Kopaonik – Brus kao privremeno rešenje?

Žičara Marine vode i pasarele na Jarmu jesu u našim razvojnim planovima. Naravno, kao i sve ostalo, zavise od finansijskih mogućnosti. Kako bi se i drugi subjekti uključili u ovaj infrastrukturni projekat, uputili smo apel da putna preduzeća koja upravljaju ovim regionalnim putem, ako je moguće, uvrste pasarele u svoje programe i planove. 

17. Po master planu Kopaonika predviđena je i grednja žičare iz Vikend naselja. Da li su planovi izgradnje ove žičare kratkoročni, srednjoročni ili dugoročni? Da li se i na ovom delu skijališta planira investicija po principu privatno-javnog partnerstva radi ubrzanja investicije.

Svakako da to postoji u dogoročnim planovima. Trenutno nam je prioritet završetak započetih projekata, a u koliko se stvore uslovi za dalje investiranje i ukoliko se pronađe adekvatan partner za javno-privatno partnerstvno Skijališta Srbije su spremna da razmotre takve opcije.

18. Na predlog JP “Skijališta Srbije” cene ski karti svake godine odobrava Vlada Republike Srbije. Iz iskustva se pokazalo da je procedura duga i jako spora i da neomogućava brzu promenu cene ski karti zavisno od opterećenosti skijališta. Kakav je Vaš stav po ovom pitanju?

Skijališta Srbije su cenovnik usvojila blagovremeno, ali je procedura dobijanja saglasnosti Vlade trajala nesto duže ove godine. Sigurni smo da ćemo za sledeću sezonu cenovnik imati mnogo ranije.

19. Da li ovakvom politikom cena JP “Skijališta Srbije” žele da popularizuju sedmodnevno skijanje? Kakve bi bile posledice po hotelijere i ugostitelje i uopšte po turizam ako bi se Kopaonik sveo na vikend destinaciju?

Skijališta Srbije žele da afirmišu skijanje kao sport, da deca što više vremena provedu na planini i svežem vazduhu, baveći se sportom, nego kod kuće uz kompjutere i video igrice. Svakako, iz godine u godinu Kopanik je sve manje vikend destinacija, s obzirom da se boravak na ovoj planini, zbog odličnog skijanja i brojnih sadržaja, produžava.

20. Roditelji male dece najčešće ne mogu da skijaju istovremeno. Da li ski kartu kupljenu na ime jednog roditelja može da koristi i drugi roditelj bez bojazni da će mu biti oduzeta?

Pokušaćemo da nađemo model kako bi jedan ski pas mogli naizmenično da koriste roditelji, jer trenutno takva opcija ne postoji. Prilikom usvajanja cenovnika za sledeću godinu, trudićemo se da ovakva opcija bude predviđena.  

21. InfoKOP sajt već tri godine pokušava da inicira otvaranje gradske autobuske linije Vikend naselje – Srebrnac. Znamo da to nije u vašoj nadležnosti i da Vi lično snažno podržavet ovu ideju. Koji su pravi razlozi zašto nema interesa za ovakav vid prevoza?

Ovo pitanje je za nadležne institucije. Mi kao neko ko se bavi razvojem srpskog turizma znamo koliko je neophodno da potencijalnim turistima date kompletnu uslugu. Turista ne želi da razmišlja da li će imati čime da se vrati do hotela ili da li će naći parking…želi da dođe na planinu i da ne razmišlja, već da uživa u odmoru… Mi radimo na tome da uvežemo sve turističke subjekte i institucije i da rešimo sva goruća pitanja koja se tiču Kopanika, nadamo se da će i ostali prepoznati važnost kompletne ponude.

22. Da li je i ove zimske sezone zabranjeno skijanje van uređenih staza i ako jeste koje mere će se primenjivati u slučaju kršenja ove zabrane? Da li je u planu otvaranje još freeride staza?

Preporuka Skijališta Srbije je da se ne skija van obeleženih staza. Imate bezbroj primera koliko je to opasno, a poslednji primer je Šumaher. Skijanje van staze se radi na sopstvenu odgvornost i skijaš nije osiguran u slučaju povrede. Ovim putem apelujemo na skijaše i bordere da obavezno, radi svoje bezbednosti, nose kacige i poštuju pravila ponašanja na skijalištu. Što se tiče novih freeride staza, za sada imamo jednu na Gobelji.

23. Novi adrenalinski sadržaji bob na šinamazip-lajn i tjubing su pravo osveženje za Kopaonik. Kako turisti reaguju na ove nove sadržaje i šta se još planira od investicija koje će omogućiti da se turizam na Kopaoniku prošiti na celu godinu.

Novi adrenalinski sadržaji privlače veliku pažnju turista i zaista su prava atrakcija. Zahvaljujući njima, planini živi 365 dana u godini, jer se oni mogu koristiti i tokom leta i tokom zime. Radimo na tome da turistima omogućimo što više sadržaja i što bolji provod…odmor koji će pamtiti.

Skijališta Srbije ovim putem pozivaju sve ljubitelje zimskih sportova, sve skijaše i bordere, da aktivno učestvuju u našem radu i da daju svoje predloge novih projekata, kao i predloge za unapređenje usluge.

Uredništvo infoKOP sajta želi da sa se zahvali izvršnom direktoru JP "Skijališta Srbije" Dejanu Ljevnaiću na iscrpnim odgovorima, utrošenom vremenu i da mu poželi sreću kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Zahvaljujemo se i svim posetiocima sajta infoKOP koji su izdvojili vreme i postavili konstruktivna pitanja.