Apsolutni uspeh Skijališta Srbije

Za ljubitelje zimskih sportova, proleće najkasnije dolazi, odnosno tek kada skijališta prestanu sa radom, zaustave žičare i zatvore staze. Najduže se ove sezone skijalo na Kopaoniku: 123 dana! Sezona je bila dobra, snega sasvim dovoljno, a kvalitet staza dodatno je popravljao sistem za veštačko osnežavanje. Ostvareni rezultati su premašili sva očekivanja, pa se bez preterivanja može reći da je ovo apsolutno najbolja zimska sezona koju Skijališta Srbije pamte.

- Pre nekoliko dana završena je sezona skijanja na Kopaoniku, nedelju pore toga na Staroj planini, i Torniku. Odlični uslovi ove zime, puno snega, radili ste punom parom, kakvi su rezultati?

Od novembra meseca je sve ukazivalo da će ova sezona biti jedna od najboljih. Iako svake godine obaramo sopstvene rekored i govorimo kako smo ostvarili odlične rezultate, ova skijaška sezona je apsolutni uspeh Skijališta Srbije. Promet koji je ostvaren tokom 4 meseca rada je zaista imponzantan. Više od 40 posto je veći promet u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da smo radimo izuzetno dobar posao. Skijaši su nam poklonili svoje poverenje i mi smo ga i ove godine opravdali. To pokazuje i broj skijaša koji je posetio srpske ski centre tokom zime, a to je više od 350 hiljada korisnika. Još jednom smo pokazali da smo konkurentni sa evropski ski centrima i da je skijanje u Srbiji na visokom nivou.

- Kopaonik je vaš vodeći ski centar, ali sve bolje rezultate postiže i Stara planina i Tornik?

Kopaonik je apsolutni lider u regionu i to pokazuju ostvareni rezultati. Samo tokom januara meseca, u jednom danu, skijalo je više od 12 hiljada skijaša na stazama ovog ski centra. Radili smo sve vreme punim kapacitetom i bez prekida u radu. Tome je dorpinela odlična organizovanost i stručnost našeg tima da pripremi staze i da sve funkcioniše besprekorno. Takođe, imali smo i veliku sreću sa prirodnim padavima, s obzirom da je ova sezona bila jedna od najhladnijih u poslednjih nekoliko godina. To nam je išlo na ruku i za rad sistema za veštačko osnežavanje, pa su se sve kockice poklopile kako bi sezona protekla gotovo savršeno. Upravo iz tih razloga su punim kapacitetom radili i Stara planina i Tornik od samog starta skijaške sezone, što se nije desilo dugi niz godina unazad. Sve više turista se odlučuje da skija na ove dve planine, jer smo stvorili idealne uslove za zimske sportove i pružili kako skijašima početnicima, tako i iskusnim skijašima vruhunski obrađene staze.

- Tornik je sa snegom najkritičniji, u smislu padavina, ali u svim skijalištima sistem za veštačko osnežavanje značajno pomaže za pripremu staza?

Sistem za veštačko osnežavanje je izuzetno važan za rad svakog ski centra u današnje vreme. U 21.veku ne možete ništa da prepustite slučaju, pogotovu što razvoj tehnologije toliko brzo napreduje da nam je sve dostupno i moguće, pa tako i da simuliramo prirodnu pojavu kao što je sneg. Upravo zahvaljujući ovim sistemima skijamo 4 meseca godišnje, u odlično pripremljenim stazama. Ove sezone ski centar Tornik je od prvog dana radio punim kapacitetom i ostvario izuzetne rezultate. Veoma smo zadovoljni kako je protkla sezona u ovom skijalištu.

- Gondola Brzeće - Karaman je donela jednu novu dimenziju skijaškog turizma. Kada će obradovati skijaše sa novim stazama na ovoj delu planine?

Gondola Brzeće-Mali Karaman je jedna od najznačajnijih investicija u srpskom turizmu i to je pokazala i ove skijaške sezone, s obzirom da se sve veći broj turista koji dolaze na Kopaonik odlučuje da se baš iz ovog naselja uključuje u sistem žičara. Na taj način se smanjuju gužve na ostalim prilazima ski centru, a skijašima je daleko udobniji prevoz do staza. Intenzivno radimo na osposobljavanju staza Bela Reka 1 i 2 i plan nam je da do sledeće ski sezone završimo njihovo osnežavanje, kao i da pustimo u rad i novu stazu Belu reku 3. Na taj način ćemo zaokružiti projekat gondole i skijašima pružiti novi vid uživanja na toj strani planine.

- Kao i prethodnih godina i sada sledi remont instalacija i priprema centra?

Kao i svake godine, tako i ove radimo kompletan pregled i remont svih skijaških instalacija u sva tri ski centra. Bezbednost skijaša nam je apsolutni prioritet, kao i perfektna funkcionalnost svih sredstava koje služe da rad ski centra protekne potpuno nesmetano. Kratki prekid rada žičare Pančić je pokazao da i u takvim uslovima skijalište radi bez problema, jer je sistem žičara na Kopaoniku tako povezan da skijaši u svakom momentu sa svih lokacija mogu da koriste sve staze. Brzom reakcijom i dobrom organizovanošću smo u veoma brzom roku prevazišli ovu situaciju i skijaši su tokom sezone mogli da korsite Pančić kako tokom dnevnog, tako i tokom noćnog skijanja.

- Čini se da korona popušta, a sa tim se polako otvaraju i granice. Da li ste dokazali skijašima da je Kopaonik u rangu najboljih skijališta u Evropi i da ne moraju da putuju daleko da bi kvalitetno skijali?

Rezultati pokazuju da smo još jednom opravdali poverenje koje su nam korisnici naših usluga poverili. Trudimo se iz godine u godinu da budemo sve bolji i da staze budu pripremljene na najbolji način. Ove sezone smo u rekordnom roku pustili kompletno skijalište u rad i to su skijaši prepoznali. Moderna infrastruktura, veoma povoljne cene ski karata, brojne pogodnosti koje smo pružali ove zime, kao i razne zanimljive aktivnosti, doprinele su tome da ski centar Kopaonik ponovo bude najtraženija destinacija. U prilog tome govori i organizacija Evropa kupa, jednog od najprestižnijih skijaških takmičenja, koje se održalo u februaru mesecu, gde su učešće uzele najbolje takmičarke iz celog sveta. Skijališta Srbije su od Svetske skijaške federacije dobila najvišu moguću ocenu za pripremu staza, što je za svaku pohvalu za naš rad i trud.  

- Zimska sezona je tek završena, ali leto je za vas bliže nego za druge. A, leto je sve popularnije na planinama. Kakvi su planovi za letnju sezonu?

Skijališta Srbije, nakon veoma uspešne zimske sezone, počinju pripreme za letnju sezonu. U planinskim centrima Kopaonik i Tornik na Zlatiboru kreću redovne pripreme za letnji režima rada, koji je planiran za sredinu juna meseca. Tokom letnje sezone planiran je veliki broj aktivnosti, kao što su međunarodne biciklističke trke sa našim partnerima, a pored toga, u planu je i organizacija tradicionalnih trka Skijališta Srbije i na Kopaoniku i na Torniku koje uključuju korišćenje adrenalinskih sadržaja koje su tokom leta u funkciji. Kako bi animirali što više posetilaca da iskoriste odmor u nekom od naših planinskih centara, tokom leta će biti organizovane promotivne nedelje i vikendi, u okviru kojih ćemo odobravati popust na cenu sadržaja.

- Prošlogodišnje leto je, za vas, takođe bilo rekordno?

Iz leta u leto ostvarujemo sve bolje rezultate i ponosni smo na činjenicu da srpske planine više nemaju pauzu u radu već da sezona traje gotovo cele godine. Sve više turista se odlučuje da leto provodi na planini, a tome je svakako doprineo bogat sadržaj koji smo za njih pripremili u našim centrima. Trudimo se da iz godine u godinu osmislimo i ponudimo korisnicima nešto novo kako bismo ih privukli i prokazali da je planina podjednako lepa i zanimljiva i u letnjem periodu.