Žičare

Ski centar Stara planina

O centru

O centru

Advertisement

Nedaleko pored Knjaževca nalazi se Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj fascinantne lepote i netaknute prirode. Kao jedna od najlepših planina naše zemlje predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Stara planina predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i u prvoj je kategoriji prirodnih bogatstava.

Gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

“Babin zub”, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno Midžora (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i Srbije. Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”.

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Ovo je samo početak razvoja skijaškog cetnra na Staroj planini. Izgradnjom sistema žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.

15.06.2017.
Gondola na Staroj planini će u petak, 16. maja, raditi za panoramsko razgledanje. Posetioci ove planine će moći da uživaju u vožnji gondolom u petak...
17.07.2015.
Gondola na Staroj planini će u subotu 18. jula raditi za posetioce ove planine.
29.08.2014.
Svi posetioci Stare planine moći će da uživaju u vožnji gondolom koja će  raditi u subotu, 30. avgusta u periodu od 10 do 15 časova.
14.08.2014.
Svi posetioci Stare planine moći će da uživaju u vožnji gondolom koja će  raditi u subotu 16. avgusta u periodu od 10 do 15 časova.
11.08.2014.
Svo posetioci Stare planine moći će da uživaju u vožnji gondolom koja će  raditi u utorak 12. avgusta u periodu od 10 do 15 časova.
10.07.2014.
Ukoliko planirate vikend u prirodi, daleko od grada, pravo je vreme da se uputite ka Staroj planini.
06.07.2014.
Ako za letnji odmor birate planinu onda je možda pravo vreme da polako pakujete kofere, jer je letnja sezona u našim planinskim centrima počela....
02.07.2014.
Skijališta Srbije pripremila su aplikaciju "Ski Serbia summer" izrađenu za Android platformu mobilnih uređaja, koja će omogućiti korisnicima i...
25.06.2014.
Na sednici Generalne Skupštine Evropske Federacije kompanijskog sporta (EFCS) održanoj u italijanskom gradu Rikoneu, u oštroj konkurenciji za izbor...

Pages