Informer: Najbolja sezona za proteklih 10 godina

Informer: Najbolja sezona za proteklih 10 godina

11. 5. 2017.

Protekla zimska sezona završena je psle 145 dana i bila je jedna od najuspešnijih u proteklih 10 godina, kaže za Informer Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije.

1. Da li su Skijališta Srbije zadovoljnja rezultatima i da li su ispunjena očekivanja?

Veoma smo zadovoljni kako je protekla skijaša sezona. Za prvo tromesečje, preduzeće Skijališta Srbije ostvarilo prihode u iznosu od 878 mil. dinara, što je za 19 posto više od planiranog, a 24 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Broj prodatih ski karata povećan je za 20 posto u odnosu na plan, a čak 24 posto više u odnosu na isti period prethodne sezone. Skijaši i borderi su u kontinuitetu više od četiri meseca uživali u odlično pripremljenim stazama, bez i jednog dana prekida u radu.

2. Prema zvaničnim podacima broj skijaša raste iz godine u godinu. Kako ste zadovoljni brojem gostiju ove zime?

Broj turista koji posećuju Kopaonik i Zlatibor svake godine raste, pa je samo početkom godine zabeležen porast za 10 posto. U toku jednog dana, imali smo skoro 10 hiljada skijaša na Kopaoniku, što je impozantna cifra. Sve više domaćih i stranih turista dolazi na ovu planinu, a razlog tome je kvalitetna ponuda, odlično utabane i uređene staze, organizovanost i profesionalnost kako dolikuje svetskom skijaškom centru. Ono što nudimo  je potpuno nova skijaška infrastruktura, sa najmodernijim žičarama poslednje generacije, preko 60km uređenih staza za alpsko i nordijsko skijanje, adrenalinski sadržaji i naravno odličan provod. Moderna infrastura, blizina, obilje zabave i odnos cene i kvaliteta, doprineli su da domaći i strani turisti izaberu Kopaonik kao idealnu turističku destinaciju. Svake godine se povećava broj stranih gostiju, a najviše dolaze iz Rumunije, Rusije, Grčke i iz zemalja bivše Jugoslavije.

3. Navikli ste nas da je, nakon završene skijaške sezone, uvek spremno neko novo iznenađenje za leto? Šta će biti u ponudi ove godine što se tiče letnjih sadržaja?

U Skijalištima nema prekida u radu. Poznato je da su svuda u svetu planinski centri u letnjoj sezoni gotovo podjednako posećeni kao i zimi, tako da i mi idemo u tom pravcu. Uveliko krećemo sa pripremama za letnju sezonu, koju planiramo da otvorimo sredinom juna meseca. Kako bi leto na planini bilo što zanimljivije, sa bogatom i raznovrsnom ponudom, pripremamo nove i još atraktivnije sadržaje. Pored panoramske vožnje žičarom, boba na šinama, zip lajna, planinskog biciklizma….ovog leta ćemo obogatiti ponudu Kopaonika sa avantura parkom. Ovaj park će biti namenjen i deci i odraslima, sa brojnim zanimljivim preprekama koje predstavljaju pravu adrenalinsku atrakciju. U ski-centru Tornik na Zlatiboru postavićemo osvetljenje u multi-funkcionalnom terenu za tenis, košarku i mini fudbal i izgraditi svlačionice, dok će ovog leta i ovaj centar dobiti novi letnji sadržaj, u pitanju je veštačka stena. Takođe, planiramo i teretane na otvorenom na Kopaoniku i Staroj planini, parterno uređenje na Zlatiboru i Kopaoniku.

4. Leto je i vreme kada se pripremate za narednu sezonu. Šta nam pripremate novo za zimu?

Pored letnjih sadržaja, paralelno radimo i na projektima koji će biti realizovani pred početak zimske sezone. U planu je izgradnja garaže na Kopaoniku, koja je veoma značajan projekat, s obzirom da ćemo izgradnjom ovakvog objekta u velikoj meri rešiti problem parkinga koji već godinama muči Kopaonik. Pored garaže, plan nam je da u ovom ski centru izgradimo novu stazu na Krčmaru, zatim da osvetlimo stazu Karaman greben za noćno skijanje, kao i da osvetlimo bob na šinama.